HledatMapa strnek

Pbh kapky

ROK CHEMIE 2011

Loňský rok byl po celém světě vyhlášen Rokem chemie 2011.
I my jsme v jeho průběhu uspořádali více než třicítku akcí pro veřejnost. Zde přinášíme přehled klíčových akcí loňského roku tak, jak jsme vám je nabízeli  ....


banner_vynalezci.jpg 

Národní muzeum v Praze (nová budova, 20.12.2011)

V rámci doprovodného programu k výstavě "Vynálezci a vynálezy" v nové budově NM zazní 20.12. od 17:30 (v den 121. výročí narození J.Heyrovského) popularizační přednáška   pro veřejnost s názvem Jaroslav Heyrovský, bádající, objevující (program).




logo_NFJH.jpg

Předání cen NFJH za rok 2011 (ÚFCH JH Praha, 19.12.2011)

Jako každoročně i letos přijedou do našeho ústavu středoškolští studenti, vítězové olympiád a soutěží SOČ, aby převzali Ceny Nadačního fondu J.Heyrovského za rok 2011 (více o slavnostním  předání cen  - NFJH).




kava_DSCF7184.JPG

 

Vědecká  kavárna Science café (Hradec Králové, 13.12.2011)

 

Ondřej Votava opět vyjede se svou přednáškou do kavárny, tentokráte do Hradce Králové. Možnost dozvědět se něco více o "Atmosféře z pohledu fyzika a letce" budou mít návštěvníci Kavárny U Knihomola 13.12.2011 od 19 hodin.

Více informací naleznete v připojené pozvánce.

 

 

 

prednaska_jh.jpg

 

Jaroslav Heyrovský bádající, objevující  (Ústí n. L., 1.12.2011)

Pro ca 115 zájemců ze 2 tříd ZŠ a 4 tříd SPŠ  zazněly 3  přednášky o Jaroslavu Heyrovském, které  autorka putovní  výstavy Příběh kapky Květa Stejskalová přednesla v rámci doprovodného programu jejím návštěvníkům. Výstava je až do 22.12. otevřena  v prostorách SPŠ v Ústí n.Labem (Stará ul. 99)

 

 

ikona_MS.jpg

Chemické představení pro děti MŠ (Praha 8, 18.11.2011)

V rámci Roku chemie 2011 jsme měli možnost zavítat i mezi ty nejmenší žáčky, a to děti ze dvou tříd mateřské školy Bojasova z Prahy 8. V pátek 18.11. jsme uspořádali hodinové vystoupení s chemickým kouzlením  s názvem "Posviťme si citrónem na duhu". Fotogalerie z akce - na stránce MŠ Bojasova.



small_mapa_PK_U_Do.jpgVýstava Příběh kapky (Ústí nad Labem, 10.11.-22.12.2011)


Putovní výstava Příběh kapky o Jaroslavu Heyrovském  si ještě na závěr Roku chemie 2011 "odskočí" do svého v pořadí již devátého působiště.  Podrobnosti přinášejí stránky výstavy.


TVTweb_banner_300x300px.jpg

Tradiční Dny otevřených dveří   se letos u nás
konají 3. a 4. listopadu 2011.  Více v odkazu  
Týden vědy .  Projděte se naším programem.


logo.cs.jpgNaše přednášky pro veřejnost v rámci TVT 2011 (Praha)
1.11. Ladislav Kavan - Nanomateriály pro elektrochemickou přeměnu a ukládání energie
3.11. Květa Stejskalová - Jaroslav Heyrovský badájící, objevující ...
7.11. Ondřej Votava  - Atmosféra z pohledu fyzika a letce
10.11. Martin Hof - Fluorescenční spektroskopie a molekulové simulace  buněčných membrán


 



kava_DSCF7184.JPG
Listopadové vědecké kavárny  (Praha, Děčín)
1. 11.  -  HUB Prague (Drtinova 10, Praha 5, kousek od
metra B - Anděl).  Otakar Frank a Martin Kalbáč - Budoucnost patří uhlíkatým nanomateriálům (videozáznam)
1.11. - pracoviště FJFI ČVUT V Děčíně.
Ondřej Votava - Atmosféra z pohledu fyzika a letce
8.11.  - Science Café v Kavárně Potrvá, Srbská 2, Praha 6.
 Michal Fárník - Laserová chemie v létajících nanolaboratořích (rozhovor s MF pro Science cafe).


prednaska_jh.jpg

11.10. (Praha, 13-16 hod):  Pociť vědu na vlastní kůži a napiš o tom... návštěva  zájemců o přírodní vědy v ÚFCH J.Heyrovského jako předpremiéra DOD v ÚFCH JH  o Týdnu vědy a techniky. Ve spolupráci s Vyšší odbornou školou publicistiky k nám zavítají studenti se zájmem o přírodní vědy a vyslechnou  přednášky, navštíví 2   laboratoře a své dojmy shrnou v pracech,  které budou soutěžit o otištění v médiích (program).  Fotogalerie z akce- zde.



banner_vynalezci.jpg

Vynálezci a vynálezy - výstava Národního muzea

(Národní muzeum v Praze, 27.9.2011 - 30.4.2012)

Spolupracovali jsme  na přípravě výstavy o našich předních vynálezcích - připravili jsme některé podklady o Jaroslavu Heyrovském a zapůjčili sadu exponátů. Výstava   stojí  za návštěvu.



703o.jpg

Praha - Chemický jarmark  (23.9.)  a  Věda v ulicích  (20.9.)

I my se zúčastníme obou aktivit se svým stánkem pokusování  pod širým nebem  s názvem  "Věda není nuda". Najdete nás v Praze Dejvicích  (Kulaťák) v areálu vysokých škol (program na našem stánku) mezi řadou dalších chemických "jarmarečníků"...

Letáky na obě akce - stáhni zde. Fotogalerie z obou akcí.



853o.jpg19.9.2011 - "Hlavičkiáda"  v ÚFCH JH (pro SŠ studenty z celé ČR)

Celodenní program popularizačních přednášek a exkursí do laboratoří  našeho ústavu připravujeme ve spolupráci s Českou hlavou.  Studenti se budou moci přihlásit  na stránce Česká hlava, která zveřejní program akce.
Leták akce s podrobným programem - stáhni zde.



banner.jpg

14.8.-19.8. Týden fyziky pro středoškolské pedagogy v rámci projektu AV ČR Otevřená věda (otevřeno pro pedagogy z celé ČR, místo konání - Třešť u Jihlavy)

Náš ústav již druhým rokem  vytvořil a garantuje program týdne fyziky (garantem je K.Stejskalová; inspiraci může zájemce o letošní kurz najít v minulém ročníku) a v programu  vystoupí se svými přednáškami a cvičeními řada odborníků "na fyziku"  z univerzit a  ústavů AV ČR z celé ČR.  Podrobnosti k programu jak týdne fyziky, tak chemie či biologie přinášejí stránky projektu Otevřená věda, kde se mohou zájemci z řad SŠ pedagogů již registrovat.





DSC_2657.jpg

Od 21.července do 25.září 2011 (Jihlava)

Putovní výstava Příběh kapky si na prázdniny vyrazí "užít si dovolené" do Jihlavy. Možnost prohlédnout si ji budou mít tentokráte  návštěvníci Muzea Vysočiny Jihlava. Kurátorem osmé výstavy bude ředitel muzea RNDr. Karel Malý, Ph. D. (stránky výstavy s aktuálními informacemi; plakát pro Muzeum Vysočiny Jihlava).




farnik.jpg22.6.2011 - návštěva  SŠ posluchačů "Týdne vědy na Jaderce"  v našem ústavu (studenti z celé ČR)

Skupina studentů týdenního semináře pořádaného každoročně  pracovníky FJFI ČVUT navštíví letos opět v  rámci exkurzního odpoledne i náš ústav a my pro ně připravujeme program návštěv  našich laboratoří. A protože  to jsou studenti se zájmem o fyziku, tak jim představíme taje a krásy  oboru chemické fyziky a teoretické a kvantové chemie (stránky projektu Týden vědy na Jaderce).


GYLit.jpg

20.6.2011 - Praha (pro Gymnázium Litoměřická Praha 9)

Maturanti spřáteleného gymnázia si své maturitní vysvědčení, v doprovodu rodičů a pedagogů, přijdou převzít do Brdičkovy posluchárny  našeho ústavu. Tato tradice již trvá třetím rokem a je milým završením celoroční spolupráce v procesu vzdělávání  studentů tohoto gymnázia.



detiVNV.jpg

7.6.2011  - Praha (Pro ZŠ Litvínovská 500)

Děti z přírodovědného kroužku Věda není nuda, navštíví náš ústav. Rekapitulaci po návštěvě zveřejníme v Aktualitách.





maly_plakatnanolab.jpg

19.5. 2011 (Poděbrady)

Science café  v Poděbradech (oganizátor Science Cafe Czech republic).


Jak experimentálně zkoumat chemii a fyziku na molekulární úrovni pomocí nanočástic v molekulových paprscích a porozumět tak např. ozonové díře posluchačům prozradí Michal Fárník, který na tomto tématu pracuje v Oddělení laserové spektroskopie ÚFCH JH AV ČR (stáhni si plakát).






02_esca.jpg

17.5. 2011 (Praha) - Program pro SŠ studenty   "Seznamujeme se s vědou - nanotechnologie a nanomateriály"

Návštěva studentů Gymnázia Litoměřická z Prahy 9 v rámci školního projektu Nanotechnologie pro život. Studenti absolvují program přednášek (O. Frank - Uhlíkaté nanomateriály; K.Stejskalová -  Jak se dělá věda v ÚFCHJH) a exkursí do několika laboratoří pod společným  jmenovatelem nanosvět...(finální program).


135-cs.jpg16.5.2011 (Slaný)

Vědecké kavárny ve Středočeském kraji (organizátor Česká hlava s.r.o. v rámci popularizačního projektu IPN PTPO).  Týdenní sérii vědeckých kaváren zahájí ve Slaném Patrik Španěl (Oddělení laserové spektroskopie ÚFCH JH AV ČR), který posluchačům přiblíží složitou cestu k možnostem diagnostiky některých chorob v lidském dechu (stáhni plakát Týdne kaváren).



ostrava_PK.jpg
4.5. - 24.6.2011 (Ostrava)

3.5. byla vernisáží zahájena putovní výstava o J.Heyrovském s názvem Příběh kapky. Expozice je  instalována, posedmé, tentokráte v prostorách SPŠCHG v Ostravě -Zábřehu. Více informací naleznete  na webu výstavy.




prednaska_jh.jpg
29.4.2011  (Praha)

Přednášku s názvem "Jaroslav  Heyrovský-profil Nobelisty"   navštíví studenti primy Gymnázia Litoměřická z Prahy 9.  V rámci přednášky se studenti vedle jedné zářné etapy naší chemie seznámí i se současnými tématy studovanými  ve fyzikální chemii  vědci z ÚFCH J.Heyrovského AV ČR  (přednáší K. Stejskalová, máte také možnost objednat si tuto přednášku pro svou třídu, školu apod.).


01_laser.jpg

20.4. 2011 (Praha) - Program pro SŠ studenty "Seznamujeme se s vědou - k čemu slouží laserová spektroskopie"

Návštěva studentů Gymnázia T.Manna z Prahy 8  v ÚFCH JH - v programu zazní přednáška  S.Civiše věnovaná výzkumu v oblasti atmosferické chemie  pomocí laserové spektroskopie  a poté studenti navštíví několik fyzikálně-chemických laboratoří (finální program).



03_kapka.JPG

18.4. 2011 (Praha) - Program pro VŠ studenty "Moderní elektrochemické metody..."

Návštěva studentů VOŠZ Alšova v ÚFCH JH - v programu zazní přednáška  T.Navrátila ze skupiny bioelektrochemie a studenti rovněž navštíví některá elektrochemická pracoviště (shrnutí návštěvy).




prednaska_jh.jpg
29.3.2011  (Praha)

Přednášku s názvem "Jaroslav  Heyrovský-profil Nobelisty"  si jako doplněk výuky objednala pro své studentky a studenty vyučující  ze SZŠ na Alšově nábřeží z Prahy 1 (přednáší K. Stejskalová).




banner-kavarny.jpg
14.3. - 18.3. 2011 (Praha, fotogalerie)


Týden vědeckých kaváren. Což takhle zajít do kavárny a při pití kávy se něco dozvědět a třeba si i podiskutovat s profesorem Patrikem Španělem,  který spoustu lidí snad již brzy zbaví jejich fóbie z bolestivého vyšetření. Jak ? Jednoduše!  Diagnostická metoda, kterou jeho tým  vyvinul a nyní ověřuje spolu s lékaři v praxi, nabízí totiž tzv. neinvazivní způsob vyšetření, takže bez bolesti. O chorobách lékaře informuje jednoduše  Váš vlastní dech... (Program kaváren).


test.jpg
15.2. - 31.12. 2011 (odkudkoliv :- )

Jste ještě školou povinní či již ti dříve narození? Jaký je váš vztah k chemii ? Otestujte si své znalosti z chemie  a složte si svou malou soukromou maturitu z chemie !  (test 1 - všeobecný; test 2- elektrochemický). Časem připravíme další testy.




logo_grab_vila.JPG
11.1. - 31.1. 2011 (Praha)

V pořadí již šestá expozice putovní výstavy Příběh kapky  o Jaroslavu Heyrovském probíhá  ve spolupráci s Odborem kultury ÚMČ Praha 8 v reprezentačních prostorách Grabovy vily v Praze 8.




vystava_nano.jpg
do 31.1. 2011 (již od 18.11.2010; Olomouc)


Nanosvět očima mikroskopů - výstava fotografií  objektů nanosvěta pořízená různými mikroskopy několika vědci z ÚFCH JH  zakotvila na více než dva měsíce na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (minikatalog výstavy).



AKTUALITY

11.4.2024 - Harmonogram akcí roku 2024- vzděláváme naplno, duben jede rekordních 22 akcí...

Pedagogové, kteří koncem roku neváhali a objednali své programy, jsou již v našem harm

19.2.2024 - Program "Věda podle vzoru žena" měl své navštěvnice i návštěvníky (fotogalerie).

Již podruhé jsme uspořádali program komorního Dne otevřených dveří v rámci Mezinár

4.1.2024 - Startuje 5 stáží v projektu Otevřená věda

Projekt Otevřená věda je tu s námi již od roku 2005. Našimi laboratořemi  tak mělo m

3.1.2024 - V sobotu 20.ledna spouštíme nové kurzy chemie Cesta za Nobelovkou

21.12.2023 - Štastný nový rok 2024
Rok 2023 se blíží ku svému konci a nám tedy končí náš roční harmonogram "Chemie v nás".<

stav fyzikln chemie J. Heyrovskho AV R

Hlavní strana | O projektu | Aktuality | Chemie je krásná | Archiv akcí | Otevřená věda | Stáže v laboratořích | Seminář studentů | Virtuální exkurse | Programy pro SŠ | Programy pro ZŠ | Pro pedagogy | Letní školy | Galerie 4P | Týden vědy | Toulky historií | Kontakt | Projektový tým


Webdesign©2024 Hana Francov - FlexyWEB TOPlist